Alerimus Logo
Grootte tekst: Verklein tekst Vergroot tekst
Login personeel

De Open Waard: het kloppende hart van de Zoomwijck

Zorgcentrum de Open Waard was sterk verouderd. De woon- en leefomstandigheden van de bewoners voldeden niet meer aan de eisen van nu. Ook het naastgelegen wijkwinkelcentrum is aan vervanging toe. HW Wonen, Alerimus en gemeente Oud-Beijerland hebben daarom samen een nieuwe Open Waard ontwikkeld: een moderne en kwalitatieve woonservicezone met diverse voorzieningen. De Open Waard is hiermee één van de drie woonservicezones in Oud-Beijerland.

Een plek voor iedereen
De nieuwe Open Waard wordt het kloppende hart van Zoomwijck. Een plek waar jong en oud, gezond en hulpbehoevend zich meteen thuis voelt. U vindt er alles op het gebied van zorg en alles wat een wijk doet leven. Het nieuwbouwplan bestaat uit een woon- en een zorggebouw met in het midden een levendig plein. Op de daken komen gezellige, groene daktuinen. Op het plein is ruimte voor ontmoeting tussen bewoners van de Open Waard en bewoners van de wijk. Er is altijd wat te beleven in dit veelzijdige trefpunt. Wie de nieuwe Open Waard bezoekt, ervaart een warm welkom.

Zorg- en woongebouw
In fase 1 wordt het nieuwe zorggebouw gerealiseerd. In dit gebouw (vier verdiepingen) komen woningen voor cliënten van Alerimus. Vanaf het centrale ontmoetingsplein kunt u rechtstreeks het gezondheidscentrum van Groepscare binnen wandelen met onder andere huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek. Hier bevindt zich ook een gezellig grand café met mogelijkheden tot het creëren van aparte ruimtes waar de hele wijk gebruik van kan maken. Supermarkt ALDI krijgt aan de zijde van de Zoomwijcklaan een plek in het gebouw, net als een aantal andere winkels uit het huidige wijkwinkelcentrum zoals de bakker.


Het woongebouw met 50 huurappartementen (ook geschikt voor ouderen) wordt in fase 2 gerealiseerd. Het gebouw  telt – net als het zorggebouw – vier verdiepingen. Een deel van dit gebouw krijgt een hoogteaccent naar acht verdiepingen. Op de begane grond is plaats voor commerciële en maatschappelijke functies. Het is nog niet bekend welke partijen hier komen. Fase 2 start na de afronding van fase 1.

Voorzieningen
De voorzieningen die de wijk Zoomwijck nu heeft, blijven met de nieuwe Open Waard behouden of worden zelfs uitgebreid. Alle voorzieningen bevinden zich in de nieuwbouwsituatie onder één dak. Parkeren kan op twee locaties in het gebied: aan de voorzijde van het woon- en het zorggebouw (langs de Zoomwijcklaan) en aan de achterzijde van de gebouwen (op de nog te verleggen Molenaar). Bewoners van het woongebouw krijgen een eigen parkeerplek op de begane grond van het woongebouw. Het openbaar vervoer bevindt zich – net als nu – op loopafstand.

Werkzaamheden sloop en bouw
Medio juli start de sloop van de oude Open Waard, zodat eind september/begin oktober gestart wordt met de bouw van het nieuwe zorggebouw (fase 1). Vanwege de sloop van het oude gebouw is het bouwterrein omheind. In overleg met de klankbordgroep Open Waard zijn maatregelen getroffen om het bouwverkeer in goede banen te leiden. De winkels blijven goed bereikbaar en er wordt voorzien in voldoende tijdelijke parkeerplaatsen aan de noordkant van de Open Waard langs de Zoomwijcklaan.

Planning is dat het gebouw eind 2017 gereed is. Vervolgens zal er in 2018 gestart worden met de bouw van het woongebouw (fase 2).

 

Tijdelijke huisvesting
Bewoners van de Open Waard verblijven tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden in tijdelijke huisvesting in Poortwijk III. Deze tijdelijke huisvesting is vanwege haar ligging en de tijdelijkheid “Het Buiten van de Open Waard” genoemd.

DSC_0033

Activiteiten Alerimus
Het Praathuis en de Dagwaard
De afgelopen periode zijn twee voormalige winkelpanden verbouwd tot ontmoetingsplaats het Praathuis en de DagWaard (dagverzorging). Het Praathuis is bedoeld als huiskamer voor de wijk. Iedereen is welkom voor een praatje, een kopje koffie, een lunch, een warme maaltijd en nog meer.

Naast de huiskamer voor de wijk is er de Dagwaard waar de dagverzorging is gevestigd, voor kwetsbare ouderen uit de wijk. Via openslaande deuren kunnen de cliënten van de dagverzorging ook gebruikmaken van de faciliteiten in de huiskamer.

Thuiszorg
De medewerkers van de thuiszorg van Alerimus zijn te vinden in de oude praktijkruimte van huisartsenpraktijk Molenaar. Deze thuiszorgpost is van maandag tot en met vrijdag open tussen 11.00 en 16.00 uur. Iedereen kan dan binnenlopen. Bellen kan ook op telefoonnummer 0186 659 659. De wijkverpleegkundigen zijn 24/7 aan het werk in en om de wijk en altijd bereikbaar.

Meer weten? Lees de Nieuwskrant 2 Open Waard.

Nieuwsbrief Open Waard
Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang, werkzaamheden en ander interessant nieuws? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van HW Wonen, Alerimus en gemeente Oud-Beijerland.

Procedures 

Voordat er gestart kan worden met de bouw van de nieuwe Open Waard moet een aantal procedures doorlopen worden. Deze procedures zijn inmiddels allemaal doorlopen. HW Wonen en Alerimus zijn op dit moment bezig met de voorbereidingen voor de sloop en de bouw van de nieuwbouw. De komende jaren zijn er alleen nog procedures rondom vergunningen, zoals voor een kapvergunning. Zie voor meer informatie oblvernieuwt >procedures. 

 

Globale planning

 

Meer informatie

  • Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zorg door Alerimus in het zorggebouw (fase 1)? Neem dan contact op met Alerimus via Mw. van den Doel via avddoel@alerimus.nl.
  • Heeft u belangstelling voor één van de huurappartementen in het woongebouw (fase 2)? Stuur dan een e-mail naar HW Wonen via vgdiensten@hwwonen.nl. Wilt u een bedrijfsruimte huren? Stuur dan ook een e-mail naar HW Wonen via vgdiensten@hwwonen.nl.

Bent u benieuwd naar de andere woonservicezones in Oud-Beijerland? Ga dan naar www.oblverzorgdwonen.nl. Deze website is een initiatief van HW Wonen, Alerimus, gemeente Oud-Beijerland, SOR en Zorgwaard.